EFOP projekt indulása

Dr. Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) elnöke és Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára ünnepélyes sajtótájékoztató keretében jelentették be a KONTAKT Tolmácsszolgáltatás újabb fejlesztési szakaszának indulását.
Az Európában is rendkívüli kezdeményezésnek számító KONTAKT Tolmácsszolgáltatása mára már közel 1600 ügyfél és 223 ezer tolmácsolt hívás után újabb állomásához érkezett és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ) közösen egyedülálló fejlesztésbe kezdett. A KONTAKT-hoz hasonló konstrukció mentén megvalósuló „TávSzem” a látássérült személyek számára hasonló, az egyéni életvitelt segítő és akadálymentesítő szolgáltatás nyújt majd.
A KONTAKT Tolmácsszolgálat használata alapjaiban változtatta meg a siketek és nagyothallók az önálló ügyintézéshez való hozzáállását, megkönnyítve ezzel társadalmi integrációjukat, növelve munkaerő-piaci esélyeiket. A kommunikáció jelen formája eddig nehézséget jelentett számukra, de a KONTAKT Tolmácsszolgálatnak köszönhetően kommunikációjuk akadálymentessé vált úgy a munkahelyeken, mint az oktatásban, az egészségügyben, vagy bármely közszolgáltatás igénybevételekor.
„Bízunk benne, hogy a KONTAKT Tolmácsszolgálat közel 5 éves működésének tapasztalatait felhasználva aktív részesei lehetünk majd az MVGYOSZ „TávSzem” szolgáltatásának a fejlesztésében, kialakításában és eredményes működtetésében, emellett persze a saját rendszerünk korszerűsítése és további fejlesztése sem maradhat el.”  – hangsúlyozta Kósa Ádám, a SINOSZ elnöke.

A KONTAKT Tolmácsszolgálat az egyéni életvitelt segítő szolgáltatásain túl a piaci ügyfeleikkel történő szorosabb együttműködést is sürgeti, hiszen a kormányablakok, okmányirodák, egészségügyi intézmények, hallássérült személyeket foglalkoztató vállalkozások infokommunikációs akadálymentesítése nagyban hozzájárulnak a siketek és nagyothallók sikeres társadalmi- és munkaerő-piaci integrációjához. A projekt továbbá a jelnyelvi tolmácsok szakmai fejlődését is elősegíti, mert első kézből ismerkedhetnek meg és használhatják majd az MTA Nyelvtudományi Intézet – a jelen projekt keretében megvalósuló – jelnyelvi szótárát, illetve működhetnek közre annak bővítésében.