Irányelv - A termékek és szolgáltatások akadálymentessége

Az akadálymentesítés, az infokommunikációs akadálymentesítés értékét és fontosságát egyre többen fedezik fel, szorgalmazzák és támogatják, kihasználva a technológiai fejlődés adta lehetőségeket. Az ENSZ, az Európai Parlament és Tanács is azon dolgozik, hogy minél szélesebb körben elterjedjen, és egyfajta minimum sztenderdként megvalósuljon az egyenlő esélyű hozzáférés termékekhez, szolgáltatásokhoz, információkhoz. Erre jött létre az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/882 irányelve (2019. április 17.) a termékekre és a szolgáltatásokra vonatkozó akadálymentességi követelményekről.

A magyarországi hallássérült személyek érdekeit képviselő Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) is üdvözli ezt a törekvést, és azon dolgozik, hogy az irányelvben foglaltak a célcsoport érdekében megvalósításra is kerüljenek. Ehhez igyekszik minden szükséges támogatást megadni a maga területén. Szolgáltatásokat biztosít, amelyekkel elérhető a kommunikációs akadálymentesítés, valamint támogatja mind a szolgáltatást adó cégeket, ügyfélszolgálatokat a legjobb, leghatékonyabb megoldások megtalálásában, mind a hallássérült személyeket a hozzáférésben.

Fontos, hogy a cégek a minimum feltételeknek megfeleljenek és meglássák ennek a szervezetükre gyakorolt pozitív hatásait. Ugyanakkor a SINOSZ-nak régóta küldetése az is, hogy a társadalmi felelősség vállalás ne csak egyfajta pipa legyen, hanem a szemléletformálást támogatva elérjük, hogy ezzel valóban szívügyükké váljon az egyenlő esélyek biztosítása.